AMSTERDAM – Overal staan kantoorpanden leeg of wordt de sloop van woningen uitgesteld, wegens een gebrek aan financiële middelen. Maar dat vinden studenten helemaal niet erg. Voor een appel en een ei kunnen zij intrek nemen om krakers buiten te houden. Een studentenkamer is dankzij de crisis dus zo gevonden!
Een goedkope studentenkamer is niet zo makkelijk gevonden. In het centrum zijn kamers vanaf 10 m2 al bijna niet meer te betalen. Daarom keren steeds meer studenten zich tot anti-kraak. Via organisaties kunnen ze hun intrek nemen in woningen die op de lijst staan voor de sloop. Om te voorkomen dat krakers de leegstaande ruimtes opeisen. De wachtlijsten voor zo’n relatief goedkoop huis, waren altijd ellenlang. Maar nu de kredietcrisis is losgebarsten is een woning veel makkelijker en sneller gevonden.
Effect crisis
Interveste is een bedrijf dat leegstaand vastgoed in Nederland beheert. Zij merken duidelijk dat de crisis het werk verandert: “Het is bij ons vooral merkbaar in de duur van de projecten,” aldus Marieke Holtkamp van Interveste. “Nieuwbouw gaat niet van start, dus worden de woningen en panden die wij in beheer hebben nog niet gesloopt” De tijdelijke bewoners kunnen zo langer van hun goedkope huis genieten.
Vakantiewoningen
Maar niet alleen kantoorpanden of gewone woonhuizen staan door de economische toestand leeg. Ook in veel vakantieparken is het veel rustiger dan normaal. Ook deze leegstand wordt door bedrijven zoals Interveste opgevuld. Medewerkers uit het buitenland, bijvoorbeeld Polen, kunnen hun intrek nemen in de bungalows en andere vakantiewoningen. Voor zo’n 50 euro per week per persoon hebben ze dan onderdak. Ideaal, voor alle partijen.