Oud-ICT-student aan Avans Michel Spekkers is in Breda een initiatief gestart om een einde te maken aan onnodige leegstand van panden. Hij wil het aantal woningzoekenden terugdringen met de vereniging Eerlijk Beheer.
Het is een nieuw en ‘revolutionair’ plan en om het aantal woningzoekenden terug te dringen, meldt BN/DeStem vandaag. De vereniging wil eigenaren van panden, zoals particulieren, woningcorporaties en de gemeente Breda, samenbrengen met woningzoekenden. Deze zijn leden van de vereniging, die zich aanbieden om een pand te bewonen voor bepaalde duur. De leden onderhouden het pand. Als het om grote bedrijfspanden gaat, vindt de vereniging het redelijk dat de verhuurder een deel van de kosten voor gas, water en licht vergoedt.
Goedkoper dan anti-kraak
Image‘We willen met zo weinig mogelijk geld en maatschappelijk bewust panden die leegstaan beheren’, zegt Michel Spekkers in de krant. Binnen twee dagen heeft de vereniging al 43 leden geworven. Een lidmaatschap kost 2,50 euro per maand of twee uur inzet voor de buurt van het huis, zoals helpen in een buurthuis, bij straatspeeldagen of eenzame ouderen bezoeken.
Voor de woningbeheerders kan de vereniging een goedkope variant zijn van het anti-kraakwonen. ‘Eerlijk Beheer biedt gratis wonen aan of hooguit tegen betaling van een deel van de nutsvoorzieningen. Die anti-kraakbedrijven verdienen miljoenen, zonder dat er maatschappelijk toegevoegde waarde is’, licht Spekkers in BN/DeStem toe. ‘ In Breda staan 27.000 woningzoekenden ingeschreven. Door samen te werken kunnen we die enorme lijst kleiner maken.
Bredanaar Michel Spekkers kan de hardnekkige leegstand, de verpaupering van woningen en het stijgende aantal woningzoekenden in Breda niet meer aanzien. Daarom richtte hij deze week samen met Emilie Terpstra vereniging ‘Eerlijk Beheer’ op, een vereniging die voorziet in (bijna) kosteloos wonen.
“Breda heeft zo’n 27-duizend mensen die op zoek zijn naar een woning. Ten opzichte van vorig jaar hebben we alleen maar sociale woningbouw verloren”, becijfert Spekkers, onder meer bekend van de lokale kraakbeweging. “Daarom besloot ik deze vereniging op te zetten. Vandaag zijn we leden aan het werven. Bij vijftig leden gaat de vereniging echt wat betekenen. Bij honderd leden geef ik het voorzitterschap op maakt de vereniging uit wie dan voorzitter wordt.”
“De vereniging werkt hetzelfde als antikraak, maar is het zeker niet”, benadrukt voorzitter Spekkers van Eerlijk Beheer. “Bij antikraak gaat de huur die wordt betaald naar de organisatie zelf. Bij ons werkt dat zo niet. Eerlijk Beheer vraagt namelijk geen huur van de huurder. Het enige wat die moet doen is zich inschrijven als lid van de vereniging. Daarbij kan de huurder kiezen: 2,50 euro lidmaatschap betalen of maatschappelijk werk doen in de buurt waar deze komt te wonen.
Of beheerders van lang leegstaande panden interesse hebben, moet nog blijken. Spekkers ziet zeker een markt in gratis verhuren. “Kiezen tussen lang op een wachtlijst staan of rechteloos wonen in een antikraakpand, dat zijn geen keuzes”, zegt hij. “Bij ons betaal je niets of, in sommige gevallen, alleen je eigen gas-, water- en lichtverbruik, mocht de pandeigenaar er voor kiezen dat niet te betalen.”
Binnenkort wil Eerlijk Beheer een gesprek met gemeente en de drie Bredase wooncorporaties, Laurentius, Singelveste Allee en WonenBreburg, om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.
Michel Spekkers en Emilie Terpstra, bekend uit de krakerswereld, hebben daarvoor deze week de vereniging Eerlijk Beheer opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De vereniging wil eigenaren van panden, particulieren, woningcorporaties en gemeente Breda samen brengen met woningzoekende leden van de vereniging. De leden bieden zich aan om een pand te bewonen voor een bepaalde duur met een opzegtermijn van aanvankelijk twee weken. Naarmate de bewoning langer duurt, wordt die opzegtermijn langer tot maximaal twee maanden. De leden onderhouden het pand, (ramen wassen, tuinieren etc.). Wanneer het een groot bedrijfspand betreft, vinden ze het redelijk dat de verhuurder een deel van de gas-water-licht-kosten vergoedt.
“We willen met zo weinig mogelijk geld en maatschappelijk bewust panden die leegstaan beheren”, zegt Michel Spekkers. Na twee dagen heeft de vereniging 43 leden, maar zij wil snel naar de honderd. Een lidmaatschap kost 2,50 euro per maand of twee uur inzet voor de buurt, waar de woning staat. “Daarbij valt te denken aan helpen in een buurthuis, bij straatspeeldagen, eenzame ouderen bezoeken, juridische steun verlenen aan mensen met een kleine beurs”, aldus Spekkers.
In eerste instantie willen Spekkers en Terpstra de vereniging groter maken. “Als we honderd leden hebben, dan schrijven we een ledenvergadering uit. Wij stappen dan op en de leden kiezen een bestuur.” Het nieuwe bestuur gaat straks de woningeigenaren, corporaties, makelaars en gemeente vragen of zij mee willen doen.
Voor een deel van de woningbeheerders en -eigenaren is de vereniging een goedkope variant van anti-kraakwonen. “Eerlijk Beheer biedt gratis wonen aan of hooguit tegen betaling van een deel van de nutsvoorzieningen. Die anti-kraakbedrijven verdienen miljoenen, zonder dat er maatschappelijk toegevoegde waarde is”, vinden de twee.
In eigen kring krijgt Spekkers deels positieve, deels kritische reacties. “We moeten het samen gaan doen. In Breda staan 27.000 woningzoekenden ingeschreven. Door samen te werken kunnen we die enorme lijst kleiner maken met een vereniging die in Nederland zijn gelijke niet kent.
Eerlijk beheer
Eerlijk Beheer is opgericht door Michel Spekkers en Emilie Terpstra. Wij zijn op dit idee gekomen doordat wij zelf in de Bredase kraakbeweging actief zijn en beide erg tegen leegstand en verpaupering van panden zijn. Wij wilden een alternatief bedenken voor kraken, een manier waarop wij meer samen kunnen werken met eigenaren en gemeenten en tegelijk meer woonruimte beschikbaar maken, verpaupering tegengaan, maatschappelijk bewust bezig zijn en mensen dichter bij elkaar brengen. Zo kwamen wij op het idee om Eerlijk Beheer op te richten, waarin al deze dingen de mogelijkheid hebben om samen te komen.
Bron: BN-DeStem – BredaVandaag – Punt Avans – Vereniging Eerlijk Beheer (Breda)