Eindelijk is het zover. Het antikraakwezen raakt dubbel in paniek. Het dreigende kraakverbod kan namelijk niet alleen veel krakers hun plekjes kosten, maar ook de toekomst van antikrakers wordt nog onzekerder dan waar ze nu al voor betaalden. Wie huurt er immers nog een bedrijf in voor een service die niet meer nodig is?
Om die reden is bijvoorbeeld Ad Hoc tegen het kraakverbod zoals het nu voor de Eerste Kamer ligt. Maar in plaats van dat ze er een goeie industriĆ«le lobby tegen beginnen en die nepliberalen van de VVD eens de waarheid zeggen – dat laten ze aan de krakers over – laten ze ook nu anderen deze bedreiging voor hun bedrijfstak oplossen: hun contractueel rechteloze ‘bewoners’ welteverstaan. Tot nu toe hadden deze onbetaalde bewakers gewoon een huisje of een werkruimte waar ze niet volwaardig in kunnen wonen of werken. Nu moeten ze ook de paniek van de Ad Hoc directie oplossen.
Afgelopen zaterdag ging Rotterdam namelijk actiekraken. Niet alleen de burgemeester en zijn politiemacht stonden op vol alert, maar ook het bedrijf dat zijn betalende klanten in zijn macht heeft. Alle Rotterdamse AdHokkers kregen donderdag een brief dat ze op zaterdag 21 november van 12.00 uur ’s middags tot 21.00 uur ’s avonds hun huis moesten bezetten tegen de hordes krakers die ‘per ongeluk’ hun huisje zouden kunnen kraken.
Hoeveel zouden het er geweest zijn die opeens hun zaterdag op moesten offeren aan de wensen van hun pandjesbaas? En hoeveel controlediensten zou Ad Hoc eropuit hebben gestuurd om te kijken of hun onbetaalde krachten hun werk wel goed hebben gedaan? Machtsmisbruik van de bovenste plank, en alleen omdat Ad Hoc aan zijn opdrachtgevers wil tonen dat ze heus nog wel noodzakelijk zijn, ook als kraken niet meer mag. Het beste jongetje van de klas doet er graag een schepje bovenop, vooral als hij het werk kan uitbesteden.
Antikrakers geven een hoop van hun rechten op omdat ze nou eenmaal een woon- of werkruimte moeten hebben. Welke rechten dat zijn, en hoeveel, hangt af van hun antikraakbedrijf. Voor velen een goeie trade-off, maar het is een feit dat de antikraakmarkt niet dezelfde mate van bescherming biedt als de overheid. En zo lijkt het nu dat de contractuele bepaling dat zij altijd gecontroleerd kunnen worden door hun antikraakbedrijf, in strijd met de wet op de huisvredebreuk is. De boetesystemen die sommige antikraakbedrijven hanteren zijn strenger dan die van de parkeerpolitie. En verschillende advocaten hebben zich inmiddels uitgesproken over de ‘gage’ die de bewoners aan het bedrijf betalen. Dat lijkt zoveel op het afdragen van huur, dat bewoners daardoor misschien wel gewoon onder de huurbescherming kunnen vallen. De Nederlandse Woonbond heeft inmiddels aangeboden om een proefproces te betalen voor de eerste antikraker die het zat is en wil procederen. Als dat gebeurt, heeft antikraak misschien niet eens een kraakverbod nodig om ten gronde te gaan. Want deze bedrijven buiten mensen uit die nergens anders terechtkunnen in de dichtgetimmerde woning- en kantorenmarkt.
Verhuis jij ook om de paar maanden terwijl je net zoveel – of zelfs meer – betaalt als gesubsidieerde huur? Heb jij ook eens te vaak een controleur achter je douchegordijn zien gluren? Of niet alleen een boete van de gemeente gehad voor verkeerd wegzetten van je huisvuil, maar ook een van je pandjesbaas? Zit jij ook zonder verwarming in je pand? Weet dat je wel rechten hebt. Ken je de documentaire ‘Leegstand zonder Zorgen’ al? Klachten over antikraak kun je ook kwijt bij Tijdelijk Beroofd. En neem eens een kijkje bij de Woonbond. Samen kunnen we deze misstand uit de wereld helpen – met of zonder kraakverbod.
Bron: enanderen.blogspot.com – Antikraak in paniek